Микробиологија хране

 

Студијски програм/студијски програми: БИОЛОГИЈА

Врста и ниво студија: АКАДЕМСКЕ ОСНОВНЕ

Назив предмета: МИКРОБИОЛОГИЈАХРАНЕ (БИОИ41)

Наставник (Презиме, средње слово, име): Наташа Јоковић

Статус предмета: Изборни

Тип предмета: НС

Број ЕСПБ: 4

Семестар: 4

Услов: Положен испит из предмета Микробиологија.

Циљ предмета:

- теоријско и практично упознавање са улогом микроорганизама у производњи, чувању и кварењу прехрамбених намирница.

Исход предмета:

- боље и комплетније сагледавање примене микроорганизама у производњи хране,
- улога микроорганизама у одржању квалитета и кварењу хране

 Садржај предмета:

Теоријска настава:

Типични микроорганизми хране. Микроорганизми у производњи хране (квасци алкохолне ферментације, бактерије млечне киселине и сирћетне бактерије). Показатељи контаминације намирница. Методе одређивања контаминаната у храни. Методе сузбијања микробиолошког кварења (конзервисање хране високим и ниским температурама, сушење, зрачење намирница). Утицај конзервисања на микроорганизме и квалитет намирница. Микробни токсини у храни. Микробиологија намирница (воде, анималних и биљних производа).


Практична настава:Остали часови.

Посета некој лабораторији за контролу квалитета хране и упознавање са методама које се у тим лабораторијама користе (упознавање са макро- и микроморфолошким карактеристикама микроорганизама произвођача хране; одређивање здравствене исправности неких намирница по важећим Правилницима: одређивање присуства колиформних, фекалних, спорогених, термофилних микроорганизама; одређивања присуства сулфоредукујућих клостридија; одређивање микотоксина).

Литература

1. Жакула, Р., 1980 Микробиологија хране, Технолошки факултет, Нови Сад
2. Шкрињар, М. 2001. Микробиолошка контрола животних намирница, Технолошки факултет, Нови Сад

Број часова  активне наставе:

Остали часови

1

Предавања:

 

2

Вежбе:

 

0

Други облици наставе:

0

Студијски истраживачки рад: 

0

Методе извођења наставе: Метода усменог излагања, дијалошка метода и метода експерименталног рада.

Оцена  знања (максимални број поена 100)

Предиспитне обавезе

поена

Завршни испит

поена

активност у току предавања

5

практични испит

10

колоквијум-и (2)

30

усмени испт

30

тест затвореног типа

20