Микробиологија хране
Студијски програм/студијски програми: БИОЛОГИЈА |
||||||||
Врста и ниво студија: АКАДЕМСКЕ ОСНОВНЕ |
||||||||
Назив предмета: МИКРОБИОЛОГИЈАХРАНЕ (БИОИ41) |
||||||||
Наставник (Презиме, средње слово, име): Наташа Јоковић |
||||||||
Статус предмета: Изборни |
Тип предмета: НС |
|||||||
Број ЕСПБ: 4 |
Семестар: 4 |
|||||||
Услов: Положен испит из предмета Микробиологија. |
||||||||
Циљ предмета: |
||||||||
Исход предмета: | ||||||||
Садржај предмета: Типични микроорганизми хране. Микроорганизми у производњи хране (квасци алкохолне ферментације, бактерије млечне киселине и сирћетне бактерије). Показатељи контаминације намирница. Методе одређивања контаминаната у храни. Методе сузбијања микробиолошког кварења (конзервисање хране високим и ниским температурама, сушење, зрачење намирница). Утицај конзервисања на микроорганизме и квалитет намирница. Микробни токсини у храни. Микробиологија намирница (воде, анималних и биљних производа). Практична настава:Остали часови. Посета некој лабораторији за контролу квалитета хране и упознавање са методама које се у тим лабораторијама користе (упознавање са макро- и микроморфолошким карактеристикама микроорганизама произвођача хране; одређивање здравствене исправности неких намирница по важећим Правилницима: одређивање присуства колиформних, фекалних, спорогених, термофилних микроорганизама; одређивања присуства сулфоредукујућих клостридија; одређивање микотоксина). |
||||||||
Литература 1. Жакула, Р., 1980 Микробиологија хране, Технолошки факултет, Нови Сад |
||||||||
Број часова активне наставе: |
Остали часови 1 |
|||||||
Предавања:
2 |
Вежбе:
0 |
Други облици наставе: 0 |
Студијски истраживачки рад: 0 |
|||||
Методе извођења наставе: Метода усменог излагања, дијалошка метода и метода експерименталног рада. |
||||||||
Оцена знања (максимални број поена 100) |
||||||||
Предиспитне обавезе |
поена |
Завршни испит |
поена |
|||||
активност у току предавања |
5 |
практични испит |
10 |
|||||
колоквијум-и (2) |
30 |
усмени испт |
30 |
|||||
тест затвореног типа |
20 |
|
|